Hopp til innhold

Kafferegnskapet

Med Kafferegnskapet får bedriften din en årlig og inspirerende dokumentasjon som viser hvordan du, kollegaene og kundene dine bidrar til en positiv og bærekraftig utvikling i kaffeproduserende land – og å gjøre verden til et bedre sted. 

Der andre regnskap gir deg en oversikt over inntekter, utgifter, kostnader og eiendeler, forteller Kafferegnskapet hvordan dere hjelper de som produserer kaffen din å få et bedre liv.

Kafferegnskapet er et bevis på hva vi gjør sammen. Dere får en oversikt over maskinene, hvor mye kaffe som er solgt og hva dette utgjør i kroner – som så overføres til vann- og utdanningsprosjekter der kaffen kommer fra.

Hvor mye kan du og bedriften din bidra med? Det kommer an hvor mange kaffemaskiner dere har, og hvor mye kaffe dere drikker:Hvor mye har så kundene våre bidratt med til sammen? Rundt 7 500 medarbeidere i norske bedrifter drikker kaffe fra King Coffee daglig. Det har gitt følgende Kafferegnskap – per desember 2023:

  • 3026 mennesker i Etiopia har fått tilgang på rent vann
  • 4873 kvinner og barn i Uganda og Burundi har fått utdannelse

Dette synes vi er helt fantastisk, og enda bedre er det å tenke på at vi bare så vidt begynt.

Du kan gjerne bruke Kafferegnskapet i bærekraftsrapporten til bedriften din, slik flere av kundene våre gjør. Da viser du kundene og kollegaene dine at for hver kopp de drikker, påvirkes livet til tusenvis av mennesker.

Right To Play og King Coffee gir 2000 barn i Burundi et trygt sted å leke og lære

I kaffelandet Burundi står 1,9 millioner barn mellom 4 og 19 år utenfor skolen. Mange er internt fordrevne som følge av etnisk vold og konflikt, og 15 prosent av dem lever med en funksjonsnedsettelse.

Se hvordan kafferegnskapet vårt gir dem trygg skolegang »

Plan Norge og King Coffee har bygget 20 utdanningssentre for barn i Uganda

Mange barn i Uganda møter utfordringer fra den dagen de blir født. Ikke minst gjelder dette ECD, eller Early Childhood Development. Dette nevnes ofte som et flaggskipprogram som skal gjøre det mulig for alle barn som lever i fattigdom å få utvikling som er tilpasset deres alder.

Se hvordan utdanningssentrene gir barna en trygg oppvekst »

Kirkens Nødhjelp og King Coffee har gitt tre landsbyer rent vann

I landsbyen South Ari i kaffens hjemland Etiopia, måtte jenter gå i seks timer hver eneste dag for å hente vann fra skitne kilder som inneholdt farlige sykdommer. Nå har innbyggerne både rent vann å drikke og dyrke kaffebønner med.

Se hvordan King Coffees kaffemaskiner bidrar til rent vann i Etiopia »

Litt om grønnvasking

Visste du at kaffe er øverst på listen over råvarer med høyest risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter når det gjelder produksjon og arbeidsforhold? 

Ifølge SNL er grønnvasking «et uttrykk som brukes om uriktige, udokumenterte eller uvesentlige utsagn om miljøfordeler ved et produkt eller bedrift.» Her er det mange som synder, og leverandørene av kaffe til kontoret ditt er intet unntak.

Det gis et inntrykk av at kaffen deres er så bærekraftig, leverandøren engasjerer seg i lokalsamfunnet, gir bøndene kunnskap og så videre. Men absolutt ingen vil konkret oppgi hvor mye de bruker til dette, for eksempel av hver solgte kilo. De opplyser heller ikke om det gjelder all kaffen, eller bare noen utvalgte varianter. Vi legger alle kortene på bordet og dokumenter i Kafferegnskapet.

Hvis du virkelig mener noe med å sette handling bak de fine ordene, kan du isteden velge kaffe som faktisk er bærekraftig – og ikke bare gir inntrykk av å være det.

Vi vil gå så langt som å si at å grønnvaske er å stjele fra de som ikke bare trenger en anstendig og ansvarlig lønn, men som også er avhengige av at de har et klima de kan dyrke kaffebønnene i – bøndene, familiene og arbeiderne. Og arbeiderens familier. Ikke store, internasjonale selskaper som gir med den ene hånden og tar med den andre. Det betyr at når du kjøper kaffe og leier maskiner fra King Coffee, er du med på å opprettholde lokalsamfunn og ta vare på mennesker.

Og det er nettopp dette Kafferegnskapet handler om – det er et motsvar på grønnvasking. Det gir deg full åpenhet om hva pengene du betaler for kaffen du drikker og maskinene du leier går til. Hvis den «åpne og bærekraftige» kaffeleverandøren du vurderer eller har i dag ikke kan vise deg dette – finn en ny!

Vil du være med på å gjøre verden til et bedre sted – og gjøre medarbeiderne dine stolte? Ta kontakt med oss i King Coffee.