Hopp til innhold

Kirkens Nødhjelp og King Coffee har gitt tre landsbyer rent vann

I landsbyen South Ari i kaffens hjemland Etiopia, måtte jenter gå i seks timer hver eneste dag for å hente vann fra skitne kilder som inneholdt farlige sykdommer. Nå har innbyggerne både rent vann å drikke og dyrke kaffebønner med. Det er blant annet på grunn av King Coffees kaffemaskiner.

Foto: Kirkens Nødhjelp

Skittent vann er roten til mye vondt i Etiopia, og da spesielt for jenter. Siden det er tungt og tidkrevende arbeid, må de hente vann i stedet for å gå på skolen. Det gjør at de ikke får utdanning, og dermed er det vanskeligere å slippe unna fattigdommen.

Farefulle veier gjør dem også svært utsatt for vold og overgrep, og i områder med vannmangel er antallet tenåringsgraviditeter og barneekteskap høy. I tillegg blir både jentene og familiene smittet av vannbårne og dødelige sykdommer som kolera og diaré.

Her ser vi hvordan vannkilden i South Ari så ut. Dette var eneste vannkilde til både dyr og mennesker. Foto: Kristin Morseth/Kirkens Nødhjelp

Rent vann redder liv

Med dette som bakgrunn inngikk King Coffee og Kirkens Nødhjelp et livreddende samarbeid i South Ari. Det går ut på at når bedrifter leier kaffemaskiner av oss, går betalingen for de tre første månedene til å bygge vannposter.

Sammen med Kirkens Nødhjelp har vi nå bygget tre vannposter – i South Ari og to nabolandsbyer. Og det er ikke bare menneskene og dyrene som får nytte av vannet. Innbyggerne har begynt å dyrke jorda, og til og med plantet kaffetrær. Det betyr at vi snart kan glede oss over å få vår første kaffe fra South Ari.

90 prosent reduksjon av kolera

Nå som innbyggerne i landsbyene har fått rent vann, har dette gjort at sykdommer som kolera er redusert med mer enn 90 prosent.

Her er det også viktig å nevne at vannmangel i land som Etiopia gjør at jenter ikke kan gå på skolen når de har mensen. Det blir sett på som skittent, og det er dessuten problematisk å skifte bind. Takket være vannpostene som ble bygget med midler fra King Coffee og Kirkens Nødhjelp, kan jentene i South Ari og de andre landsbyene ha en verdig menstruasjon.

Jentene har fått et nytt liv. De er tilbake på skolen og kan bruke fritiden sin på å leke, i stedet for å hente skittent vann. Dette har jentene, og alle som bor i landsbyene, fått fordi de tre første månedsleiene fra kundene til King Coffee går til vannprosjekter i kaffedyrkende land – som Etiopia. Det handler om å gi tilbake.

« Kafferegnskapet