Hopp til innhold

Kaffebonden

Brasil

Her har de produsert kaffe siden de første bønnene ble plantet i 1727. Brasil har vært verdens største produsent de siste 150 årene, og i dag er om lag en tredjedel av kaffen som drikkes på kloden herfra. I Norge er hele 40 prosent av kaffen som kommer til oss fra Brasil.

Nord Espresso Brasil

Dette er en bærtørket kaffe fra Catuai-treet. En klassisk og sødmefylt espresso som smaker av nøtter, sjokolade og kroken. Ettersmaken er kremet, lang og søt.

Nord Espresso Brasil er direkteimportert fra gårdene Santa Maria og Santa Helena i regionen Alta Mogiana. Området ligger rundt 1000 meter over havet, og har lange tradisjoner med kvalitetskaffe. Det er takket være klimaet og de ideelle dyrkingsforholdene. 

I Alta Mogiana tas bærekraft og klima på alvor. Den lokale miljøforvaltningen har blant annet opprettet et reservat på 15 kvadratkilometer – eller like stort som Larvik. Her sørger de for å bevare lokale arter, gjenbruk og konservering av vann og planting av nye trær.

Det er kooperativet O’Coffee som eier og drifter gårdene i området. De har vært Rainforest Alliance-sertifisert i mer enn 30 år, og er en av få som har oppnådd nivå A. Gårdene drives biodynamisk, og i produksjonen brukes kun økologiske sprøytemidler og kompostgjødsel.

Colombia

Kaffen kom til Colombia rundt 1790, og den første kjente kommersielle produksjonen er fra 1808 – da ble 100 kaffesekker eksportert fra byen Cúcuta. I dag er Colombia verdens tredje største eksportør av kaffe, og den står for hovedinntekten til mer enn en halv million familier. 

Colombia – Dario Rodriguez

Dette er en saftig og intens kaffe. Aromaen er av rips og stikkelsbær, og den smaker av markjordbær, bringebær og hvit te, mens ettersmaken har et hint av nyperose.

Denne spesialkaffen er en microlot fra bonden Dario Rodriguez som bor i provinsen Huila i Colombia. En microlot betyr at kaffen kommer fra én innhøsting eller ett område på gården.

Darios foreldre var kaffebønder, og fra 1975 hjalp han til med det daglige arbeidet. Da han arvet gården Finca El Recreo ønsket han å videreføre de stolte tradisjonene. Og så, etter å ha samlet kaffekunnskap i flere tiår, startet han i 2017 et helt nytt prosjekt.

For å forbedre familiens livskvalitet, brukte Dario det han lærte av sine foreldre og sin egen visdom og erfaring til å lage sin egen og unike spesialkaffe. Nå har han begynt å dyrke med varianten Rosa Bourbon, slik at kaffen hans får enda bedre smak. Og det har han definitivt lykkes med.

Etiopia

Ifølge legenden er Etiopia kaffens hjemland. Det var herfra kaffen spredde seg – først til omkringliggende områder – før den kom til Europa i siste halvdel av 1700-tallet. Årlig produksjon er på rundt 500 000 tonn, og det meste dyrkes på små gårder i fjellene i sørvest.

Etiopia Wako Aba

Dette er en søt og behagelig kaffe med aroma av kanel og bjørnebærsyltetøy. Smaken er av tørket frukt, jordbær og dadler, med ettersmak av tropisk frukt og bergamot.

Wako Aba har arvet sin visdom og kunnskap om kaffedyrking gjennom generasjoner. Familiegården Bonki Busa – som han arvet fra faren sin i 2007 – drev tidligere med honningproduksjon, men i dag handler alt om kaffe. 

Som far til fire sønner og fem døtre, er den dedikerte Wako avhengig av at kaffen gir nok inntekter til at han kan forsørge familien. Under innhøstingen ansetter han lokalbefolkning og naboer, noe som bidrar til økonomisk vekst i lokalmiljøet. Wako produserer bønner med en eksepsjonell kvalitet, men han gir seg ikke med det – han vil bli best i hele regionen.

Nå får Wako endelig betalt for mange års hard jobbing med spesialkaffeprosjektet sitt, og virksomheten blomstrer gjennom direkte handel som er tilrettelagt av Lalisaa-prosjektet. Han er stolt av sin økologiske kaffe, og den bærekraftige produksjonen og måten han bevarer miljøet på, gjør at også fremtidige generasjoner kan dyrke kaffe på gården hans.

Rwanda

Rwanda begynte ikke med kaffedyrking før på begynnelsen av 1900-tallet. Fremdeles er de et godt stykke nede på listen over kaffeproduserende land, men med fokus på bærekraft, kvalitet og smak er det ventet at de vil gjøre kraftige byks oppover i årene som kommer. 

Rwanda Isimbi

Dette er en floral og leskende kaffe med aroma av sort te og søt plomme. Den smaker av brunt sukker, grønt eple og melkesjokolade, og ettersmak av pære og sort te.

Vaskestasjonen Isimbi får kaffe fra mange små gårder med inntil 350 kaffetrær som ligger på 1100 til 1200 meter over havet. Navnet Isimbi har hentet inspirasjon fra kinyarwandaspråket – det betyr «Det hvite på toppen av en vulkan», og er et symbol for renhet. 

På vaskestasjonene godtas kun perfekt modne kaffebær uten synlige skader, hvilket gjør at bøndene er nøye på å kun levere de som sikrer dem inntjening. Den møysommelige prosessen som foregår her har gjort Rwanda til en av verdens store favoritter innen spesialkaffe. For hør bare: 

Kaffebærene helles i et vannbasseng, der de som har små insektskader eller lav tetthet tas vekk. Så skrelles fruktkjøttet av til kun bønnene er igjen, og deretter fermenteres de i et døgn for å fjerne sukkerhinnen. Etter fermenteringen sorteres bønnene i tre størrelser før de bløtlegges i 20 timer. Det gir ekstra god kvalitet og lang holdbarhet, og får vekk de siste restene av sukkerhinnen. Når bløtingen er ferdig, legges bønnene på et tørkebord for manuell sortering, før de soltørkes og sorteres ytterligere. Når bønnene er tørre og de siste ødelagte er fjernet, kan de endelig pakkes i sekker. Og så blir de klargjort til salg og sending. 

Hver sekk vi kjøper fra Isimbi bidrar til Farmgate Initiative-prosjektet, som hjelper bønder med å fornye kaffetrærne, slik at de kan øke produksjonen. 

Vil du ha god kaffe dyrket med lidenskap på arbeidsplassen din? Ta kontakt med oss i King Coffee.