Hopp til innhold

6 grunner til at du bør slutte med kapselkaffe på kontoret

Mange arbeidsplasser bruker fremdeles kapselkaffe. Vi forstår at den er populær fordi det er enkelt, du vet hva du får og smaken er for så vidt helt grei. Det du kanskje ikke tenker over er at kapselkaffe ikke er bærekraftig og miljøvennlig, den er mye dyrere og aller viktigst – smaken kan ikke sammenlignes med nykvernet og ferskbrygget kaffe.

Vi nordmenn elsker å kose oss med kaffe, og kontoret er intet unntak. Flere ganger om dagen fyller vi koppen med den oppkvikkende eliksiren som gjør at livet blir litt bedre en stund til. Lengden på denne stunden har for øvrig en forbausende sammenheng med når koppen er tom.

Det finnes mange varianter av kontorkaffe, og spesielt kapselkaffe har blitt stadig mer populært. Men hvordan stiller egentlig ansatte seg til det? I det siste har nemlig trenden begynt å snu tilbake til den naturlige kaffen – og aller helst den som kverner bønnene i det kaffen lages. Og det er det mange grunner til.

Så derfor spør vi: Hva er de konkrete ulempene med kapselkaffe?

#1 Miljø

Du har sikkert hørt at mange bekker små blir en stor å, og kapselkaffe er intet unntak – med mer emballasje blir det mer avfall. Dersom du er en gjennomsnitts kapselkaffedrikker, bruker og kaster du 1200 kapsler i året. Og er det én ting vi produserer nok av, er det nettopp avfall.

Noen arbeidsplasser er flinke og har kildesortering der kapslene resirkuleres. Men det gjelder slett ikke alle, og mye havner rett i søpla. Plast er ille nok, men de fleste kaffekapsler er laget av aluminium, noe som i seg selv krever mye energi å produsere. Disse er ikke biologisk nedbrytbare og havner de på fyllingen, eller enda verre – i naturen – kan det ta hele 200 år før de brytes ned.

#2 Pris

Kapselkaffe kan være mye dyrere enn å kjøpe kaffe i løsvekt eller som hele bønner. For ikke skal du bare betale for kaffen, du må jo betale for kapslene også.

Prisen på kapselkaffe varierer, men som en tommelfingerregel kan den være inntil dobbelt så høy per kopp sammenlignet med ferskbrygget kaffe. Da sier det seg selv at uansett om dere er 5, 50 eller 500 ansatte som drikker 1200 kopper hver i løpet av året, blir det mye penger av det. Veldig mye.

Andre årsaker er blant annet at selve produksjonsprosessen er dyr – det er mer kostbart å lage én og én kapsel enn å pakke kaffen eller bønnene i poser. Og siden du har spesialutstyr er du bundet opp til ett merke, og det vet produsenten å ta seg godt betalt for.

#3 Sansene

Det er ikke nødvendigvis noe galt med smaken av kapselkaffe. Ulempen er som nevnt at du er fullstendig låst til én leverandør. Joda, vi vet du kan velge ulike sorter, men utvalget er som regel svært begrenset. Du har med andre ord få muligheter, noe som også gjør det vanskelig å finne en favoritt.

Den neste sansen du mister med kapselkaffe er duften. Ja, faktisk sier legenden om hvordan kaffen ble oppdaget at vi falt for duften før smaken. Det er ikke så rart, med tanke på alle liflighetene som pirrer neseborene når den kvernes: Sjokolade, nøtter, karamell, krydder og i noen tilfeller et hint av sødme.

Og mens vi er inne på kverning – også lyden av kaffe er viktig. Det er noe beroligende over å høre bønnene blir malt, og vite at nå får du snart belønningen i form en kopp nykvernet kaffe. Hele dette ritualet som med en blanding av duft og lyd gir deg en sitrende forventning av noe helt spesielt, bidrar til å ytterligere forsterke smaksopplevelsen etterpå .

Hmmm… Kanskje på tide med en liten kaffepause før du leser videre? Ta gjerne en ferskpresset espresso, da denne har et ekstra høyt innhold av antioksidanter.

#4 (Un)fairtrade

Produsenter og leverandører av kapselkaffe påstår at de er Fairtrade, eller på godt norsk rettferdige. Dette kan for så vidt stemme, men det er likevel langt fra sannheten. Det er nemlig ikke uvanlig å ha en eller to varianter med kaffe som er sertifisert som rettferdig, mens resten ikke er det.

Kaffe er verdens nest største råvare etter olje, og etterspørselen er stor. Ulempen er at de som tjener på kaffen ikke er bøndene som dyrker og produserer, men selskapene som selger og distribuerer. Faktisk er kaffe på toppen av listen over råvarer med høyest risiko for brudd på menneskerettighetene når det gjelder produksjon og arbeidsforhold.

Så er spørsmålet om du kan gjøre noe med dette? Svaret på det er ja – det kan du. Og det er enklere enn du tror. Men før vi snakker mer om det, må vi også nevne…

#5 Bærekraft

Dette blir mye av det samme som med (u)rettferdighet. Også her påstår produsentene og leverandørene at de har bærekraftig kaffe, og det har de jo som regel – men så viser det seg at dette kun gjelder noen få av mange sorter.

Og nettopp dette er en utfordring. Produsenter av kaffekapsler sier de er Fairtrade, bærekraftige, miljøvennlige, samfunnsansvarlige og mer til. Men så det viser seg at de grønnvasker seg selv ved å ha én eller noen få rettferdige og bærekraftige kaffetyper i en stor portefølje av andre som ikke er det. 

Vi ønsker alle å leve mer bærekraftig, men det kan være utfordrende å endre vanene våre. Hva om du kan gi noe tilbake og forandre livene til menneskene som sørger for at du kan nyte dine daglige kopper deilig kaffe, uten at du trenger å endre vanene dine? Hva om du kan nyte kontorkaffen din akkurat som før, men med god samvittighet og varig ettersmak?

Det handler om å ta et valg om bærekraftig kontorkaffe som påvirker livet til tusenvis av mennesker.

#6 En bedre verden

Vi i King Coffee ønsker å gjøre verden bedre, grønnere og mer inkluderende. Det gjør vi gjennom å vise bærekraft, rettferdighet og samfunnsansvar ingen andre leverandører av kontorkaffe er i nærheten av. Og kvaliteten er kompromissløs – vi lover at du og kollegaene dine vil få fantastiske smaksopplevelser.

For det er 100 prosent sant det med at når du velger maskiner og kaffe fra oss, kan du drikke den som du gjør i dag. Uten at du behøver å endre vanene dine gjør du verden til et bedre sted.

Det er fordi forretningsmodellen vår går ut på å samarbeide, dele med og inkludere de som dyrker kaffen du drikker. Vi setter handling bak ord, og hittil har kundene våre blant annet bidratt til følgende for mennesker i kaffeproduserende land:

  • 3026 mennesker i Etiopia har fått tilgang på rent vann.
  • 4873 jenter og kvinner i Uganda har fått og får utdannelse.

Hvert år gir én kaffemaskin inntil 34 mennesker rent vann resten av livet, mens forbruket gir seks barn utdannelse i ett år. 25 kilo kaffe gir ett barn utdannelse i ett år. Det betyr at med hver kaffemaskin og hver kaffekopp gjør dere en forskjell. Og alt dere bidrar med dokumenteres i Kafferegnskapet.

Du kan også vise at du setter handling bak ordet bærekraft ved å gjøre et riktig valg – nemlig å velge kontorkaffe fra King Coffee.

 

Fun facts om kaffetall

  • Det ryktes at Beethoven alltid brukte nøyaktig 60 bønner når han lagde kaffe.
  • Vi drikker i snitt 5 kopper kaffe hver dag.
  • Koffeinkrystallene er ca. 0,04 millimeter store – eller små, da.
  • Fra du tar den første slurken, tar det omtrent 10 minutter før koffeinet kicker inn.

Vil du være med på å gjøre verden til et bedre sted – og gjøre medarbeiderne dine stolte? Ta kontakt med oss i King Coffee.