Vant Gründerpris: – Om andre vil kopiere oss, blir verden garantert et bedre sted

Kaffekonger som ønsker å endre bransjen og IT-gigant gikk til topps i Bærums Gründerpris for 2021.
Håkon Meisingset Solheim 28. mars 2022
FOTO: KARL BRAANAAS
Erik Låbakk (56) og Asgeir Vikanes (52) er eiere og gründere av King Coffee AS.
Erik Låbakk (56) og Asgeir Vikanes (52) er eiere og gründere av King Coffee AS. FOTO: KARL BRAANAAS

King Coffee AS og Cognite AS vant Bærums gründerpris for 2021. Kaffekongene og IT-giganten holder begge til på Fornebu.

– Det var helt fantastisk først og fremst. Det er en annerkjennelse for jobben vi gjør, og den tilnærmingen vi har til forretning som er annerledes andre bedrifter, sier Erik Låbakk (56), som er daglig leder i King Coffee.

Selskapet vant også kommunens miljøpris «Klimaklok» i 2019. I 2020 var de også i finalen i en grønn bærekraft-kåring. De jobber med å levere kontorkaffe. Låbakk forklarer at de leverer bærekraftig kaffe pakket inn i en inkluderende og delingsbasert forretningsmodell.

– Det betyr at det viktigste for King Coffee er å tjene samfunnet, sier han.

– Hvordan gjør dere det?

– Det gjør vi ved å bruke forretninger til å gjøre samfunnet bedre og endre menneskers liv.

Skitten bransje

Den daglige lederen sier at deres samfunn selvfølgelig er lokalsamfunnet. Men siden de holder på med kaffe er samfunnet deres først og fremst kaffeprodusenter i andre land.

– Alle vet at det er en skitten bransje. De operer hovedsakelig i land hvor det er utfordringer rundt demokrati og økonomi. Det er store muligheter for uheldige arbeidsforhold, og store aktører har akseptert det mot liten pris på råvaren kaffe, sukker Låbakk.

De ønsker å gå en annen vei.

– Vårt mål og vår misjon er at norske bedrifter betaler en ordentlig pris for kaffen slik at produsentene og bøndene får en lønn de kan leve av og kan utvikle farmen sin. Vi jobber aktivt hver dag for å prøve å betale for mer produktet vi skal selge, sier den daglige lederen og utdyper:

– Hele tanken vår er at hvis vi er først og fremst tjene samfunnet, så kommer kunder og lønnsomhet som et produkt av det. Altså ikke motsatt. Det vil vi bevise at fungerer. Om andre vil kopiere oss, blir verden garantert et bedre sted.

Blant annet setter King Coffee av ti kroner pr. kilo kaffe de selger som går til jenters utdannelse i Uganda. De tre første leiene de får på kaffemaskinene sine går til Kirkens Nødhjelp som bruker pengene på ferskt vann.

– Allerede har vi sørget for tre landsbyer i Etiopia har fått vannpunkter. Norconsult, som er en stor kunde hos oss, står alene for en landsby (Beheret), sier Låbakk.

Les hele artikkelen i Budstikka her…