Dyrker sin egen lunsj på kaffegrut

Norconsult i Sandvika hadde en noe annerledes lunsj sist uke. Rudi Holt, leder for kontortjenester og driften på Sandvikakontoret, forteller at hun aldri har sett så mange mennesker i kantinen. Årsak: Det ble servert en helt ny rett: sopprisotto med østerssopp dyrket frem på firmaets egen kaffegrut.
Foto: Karl Braanaas

-Blir mye grut

Hver uke henter leverandøren King Coffee Norconsults kaffegrut, og bruker den til å dyrke frem østersopp som så serveres i kantinen.

-Vi drikker ekstremt mye kaffe her, så det blir mye grut, smiler Holt.

Hun informerer om at det er 46 kaffemaskiner på huset og at de trakter nærmere 200 liter i kantinen hver eneste dag.

– Grut er jo avfall så vi har snakket om å prøve å gjenbruke gruten tidligere forteller Holt.

Foto: Karl Braanaas

Ansatte i Norconsult fikk servert delikatessemat som er dyrket frem av deres eget avfall. – Dette er utrolig kult, sier ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog. Her avbildet emd Bård Hernes, Bente Gjerstad og Asgeir Vikanes. Foto: Karl Braanaas

Tar fire-fem uker

Asgeir Vikanes er en av med-gründerne i King Coffee. Selskapet har inngått et samarbeid med firmaet Gruten.

Bedriftene oppfordres til å samle inn kaffegrut daglig, og lagre det kjølig. På slutten av uka kommer King Coffee og henter gruten, og frakter det til Gruten. Her brukes gruten til å dyrke frem østerssoppen.

Vikanes forteller at de kan høste tre til fire ganger på samme kaffegrut, og at den første høstingen kan skje allerede etter fire til fem uker.

En luksusvare

Kantinen hos Norconsult drives av Brest. Deres daglige leder, Ivar Villa, synes den nye ingrediensen er helt fantastisk.

– Dette er et ekstremt godt produkt. Det er jo en luksusvare, smiler han. Han forteller at de vil kjøre én sopp-dag i måneden, der kantina vil servere ulike typer retter.

– Vi har gledet oss veldig mye til å servere vår egenproduserte sopp, legger Holt til. Hun forteller at det har haglet inn med positive tilbakemeldinger fra de ansatte etter at nyheten om den bærekraftige soppen nådde bedriftens intranett.