Dyrker østerssopp på restene fra kontorkaffen

Selskapet PwC sin kaffegrut går til å dyrke østerssopp. -Vi gjør en del inerne prosjekter for å bygge engasjement om sosialt ansvar og bærekraft.
Bilde av servering av østerssopp hos PwC

Det er kontorkaffe-leverandøren King Coffee som samler inn kaffegruten og leverer det til selskapet Gruten. Erik Låbakk i King Coffee forteller at fra både PwC og andre selskaper de leverer kaffe til blir det om lag 100-150 kilo kaffegrut hver uke som går til dyrking av sopp.

Bikuber og sopp

Det var da seskapet PwC, som er et globalt nettverk av firmaer innen revisjon og rådgivning, flytta inn i et nytt bygg i Bjørvika at de starta med å samle inn Kaffegruten. De trengte ny kaffeleverandør og av flere årsaker, blant annet gruten-prosjektet, valgte de King Coffee. Nå er de stolte av å bidra til sopp-produksjon.

-Vi serverer soppen i kantina vår, og til jul skal vi selge sopp til alle de ansatte, sier bærekraftsdirektør i PwC Hanne Løvstad.

Videre forteller hun at ved siden av å gi bort kaffegruten til soppdyrking, har 12 ansatte fått opplæring i å bli birøktere.

-Vi har tre bikuber på taket og produserer mellom 50 og 70 kg honning i året, sier Løvstad

Produksjonen

Løvstad forteller at de tidligere måtte betale for å bli kvitt gruten som matavfall, men at de nå sparer penger ved at det heller går til soppdyrking.

-Vi samler all grut fra kaffemaskinen og legger det på et kjølerom. Så hentes. av King Coffee og leveres til selskapet Gruten, sier hun.

Selve produksjonen avsopp foregår på Vollebekk i Oslo. Der blir kaffegruten tilsatt kalsium og soppsporer. Etter fem uker kan soppen høstes. Gruten AS som er selskapet som produserer soppen , forteller at de dyrker mellom 30 og 40 kg i uka.

-Det er kun østerssopp som egner seg til dyrking på nesten ren kaffegrut. I tillegg til kaffegrut bruker vi også Chaff, det som er skallet på kaffebønnen som faller av under brenning, sier Siri Mittet, daglig leder i Gruten AS.

De samler inn rundt 200-250kilo kaffegrut i uka til soppdyrking.