





Det er kontorkaffe-leverandøren King Coffee som samler inn kaffegruten og leverer det til selskapet Gruten. Erik Låbakk i King Coffee forteller at fra både PwC og andre selskaper de leverer kaffe til blir det om lag 100-150 kilo kaffegrut hver uke som går til dyrking av sopp.
Det var da seskapet PwC, som er et globalt nettverk av firmaer innen revisjon og rådgivning, flytta inn i et nytt bygg i Bjørvika at de starta med å samle inn Kaffegruten. De trengte ny kaffeleverandør og av flere årsaker, blant annet gruten-prosjektet, valgte de King Coffee. Nå er de stolte av å bidra til sopp-produksjon.
-Vi serverer soppen i kantina vår, og til jul skal vi selge sopp til alle de ansatte, sier bærekraftsdirektør i PwC Hanne Løvstad.
Videre forteller hun at ved siden av å gi bort kaffegruten til soppdyrking, har 12 ansatte fått opplæring i å bli birøktere.
-Vi har tre bikuber på taket og produserer mellom 50 og 70 kg honning i året, sier Løvstad
Løvstad forteller at de tidligere måtte betale for å bli kvitt gruten som matavfall, men at de nå sparer penger ved at det heller går til soppdyrking.
-Vi samler all grut fra kaffemaskinen og legger det på et kjølerom. Så hentes. av King Coffee og leveres til selskapet Gruten, sier hun.
Selve produksjonen avsopp foregår på Vollebekk i Oslo. Der blir kaffegruten tilsatt kalsium og soppsporer. Etter fem uker kan soppen høstes. Gruten AS som er selskapet som produserer soppen , forteller at de dyrker mellom 30 og 40 kg i uka.
-Det er kun østerssopp som egner seg til dyrking på nesten ren kaffegrut. I tillegg til kaffegrut bruker vi også Chaff, det som er skallet på kaffebønnen som faller av under brenning, sier Siri Mittet, daglig leder i Gruten AS.
De samler inn rundt 200-250kilo kaffegrut i uka til soppdyrking.